12 Mart 2015 Perşembe

06 - MİLENA'YA MEKTUPLAR - FRANZ KAFKA

FRANZ KAFKA





     ÖZGÜN ADI: 
           398 Sayfa
     BASKI:  4. Baskı
           Ekim 2014
     YAYIN EVİ:  Panama Yayınları


Kitap Kafka'nın yazdığı mektuplardan oluşuyor. Bir de Milena'nın Kafka'nın doktor dostu olan Max Brod'a yazdığı birkaç mektup var.

Milena nasıl cevap vermiş ne demiş bilmiyoruz. Yine o tek ayağı havada kalan yarıda kesilmişlik hissi uyandırıyor.
Daha önce okuduğum mektuplardan oluşan kitaplarda da aynı hisler uyanmıştı. Hep bir tarafın mektubu var, diğer tarafı sadece başkalarının yorumlarından gözlemleyebiliyorsunuz.



Kitap karşılıklı birbirini seven ve kavuşamayan aşıkları anlatıyor. Yer yer Yazarın çıkışları olsa da hep alttan alan taraf olmak gibi zorlu bir görevi üstlenmiş hissi uyandırdı bende.

En sondaki birkaç mektup işin kitap boyunca yansıtıldığı gibi olmadığı net bir şekilde anlaşılıyor.

Yazarımız çok nezaketli birisi. Onca rahatsızlığına, hasretine ve bir de Milena'nın evli olmasına rağmen. Bu kadarını çok insan yapamaz.

İkisi de verem hastası ve sık sık mektuplarının konusu hastalıkları oluyor. cevap alamasa da uzun süre her gün mektup yazmış. Bazan ikiye bile çıkıyor yazdığı mektubun sayısı.

Bu kadar sabrı nerede buluyor insan şaşıyor doğrusu. Aşk diyen olabilir ama bence sadece aşk değildir. Başka nedenleri de vardır, şimdi ne olabilir deseniz hiç bir şey diyemem ama bence başka nedenleri de vardııır.


Bu adeta cehennemde bir tek kazanı devirmek için uğraşmaya benziyor.İlk denemede başaramazsanız, ikinci denemede başarılı olsanız bile kazandan akan akkorla yanarsınız ve cehennem hâlâ tüm görkemiyle varlığı sürdürmeye devam eder.      S.26


En kötüsü gerçek başarısızlıklarla karşılaşmak değil, bir zamanlar başarı olduğunu algıladığı başarısızlıklarla yüz yüze gelmesini, yaşamını yeniden gözden geçirmesini sağlayan, bir nevi cehennem azabıyla tanışmasıdır.      S.31

İki saatlik yaşam iki sayfalık yazıdan daha iyidir diye emin olmayın yazı yoksuldur ama daha temizdir.      S.68

Vazgeçilmesi mümkün olmayan bir şeyden vazgeçebilmek bir kişinin sahip olabileceği en büyük güçtür.      S.204



MİLENA'YA MEKTUPLAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder