24 Mart 2015 Salı

DÜŞLERİN EFENDİSİ

DÜŞLERİN EFENDİSİ





ÖZGÜN ADI:  Quills

YAPIM:  2000 ABD - İngiltere - Almanya 
YÖNETMEN:  Philip Kaufman
OYUNCULAR:  Geoffrey Rush, Kate Winslet, Joaquin Phoenix, Michael Caine
TÜRÜ:  Dram


Doug Wright'ın ödüllü tiyatro oyunundan beyazperdeye uyarlanan Quills, hayatının son 10 yılını hapis benzeri bir akıl hastanesinde geçiren Marquis De Sade'nin hikayesini anlatmaktadır. Sadizmin filozofu olan De Sade hastaneye kapatıldıktan sonra da her biri büyük tepki
toplayacak yazılarını yazmayı sürdürür. De Sade'ın çekimine kapılan hastanenin çamaşırcısı genç Madeleine, De Sade'ın yazdığı metinleri gizlice hastane dışına dağıtmaktadır. Bu metinlerden biri olan Justine'ı Napolyon okuyunca sinirlenir ve çok koyu bir muhafazakar olan Dr. Royer Collar'ı, De Sade'ı tedavi etmesi için hastaneye gönderir.


Filmde ahlakın göreceli oluşu ve ikiyüzlülüğün insan doğasında olan ve hep inkar edilen özelliklerinden biri olduğu da vurgulanmış. Zaten M. De Sade'ın problemi ahlak ve erdemle.


Quills


Filmde Rahip Coulmier ve Sade o kadar iyi oynamıştı ki adeta oyuncular rolleriyle bütünleşmişlerdi.  


Doktorun karısının yaptıklarını izlemek gerçekten hoştu. Bi ara oh olsun demedim desem yalan olur. :)))


M. De Sade hakkında bilginiz yoksa öncesinde eserleri ve hayatı hakkında biraz araştırma yapmanızı öneririm. En azından bir kitabını okuyup yazar hakkındaki düşünceleriniz netlik kazandıktan sonra izlerseniz film daha anlamlı olur. Sonuçta türü biyografi olan bir film.


De Sade ahlakı eleştirirken din de bundan nasibini alıyor. Bunu kabullenmeden filmi izlemek filme haksızlık olur. Bunu yapamam diyorsanız zamanınızı boşa harcamayın derim.


Sadizmin isim babası olarak anılan De Sade gerçekten cinsel sadizmin felsefesinin temelini atmış. "Yatak Odasında Felsefe" adlı kitabını okudum ve günümüz yazarlarının birçoğundan çok daha sağlam bir kurgusu ve aralara serpiştirilen felsefesiyle adından bu kadar söz edilmesini ( ya da hakkında bu kadar yazılmasını ) sonuna kadar hak ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder